Gratis inzicht in je energieverbruik

Meten is weten!
Als klant van Forstrom kunt u in MijnForstrom op uw energiemonitor precies zien wat u wanneer verbruikt. Het gebruik van stroom en gas verandert voortdurend. Overdag zult u meer gebruiken dan 's nachts. Maar waarom gebruikt u als u slaapt toch nog energie? En hoeveel is dat dan? In het weekend zal uw verbruik er weer anders uitzien. En het belangrijkste van alles: Het energieverbruik verandert sterk met de seizoenen! Uw grootste energievraag ontstaat meestal door de verwarming van uw huis in de wintermaanden. Forstrom levert u een nauwkeurige monitor waarin u voor stroom per kwartier en voor gas per uur kunt aflezen hoeveel stroom en gas u verbruikt. Als u zelf stroom opwekt kunt u hierin ook precies zien wanneer u stroom heeft teruggeleverd aan het net.

Verminder Sluipverbruik Stroom
In de energiemonitor komt u bij stroom het begrip 'sluipverbruik' tegen. Sluipverbruik rekenen wij uit door van uw stroomverbruik de pieken af te trekken. Pieken ontstaan door meestal kortdurend gebruik van zware apparaten als stofzuiger, oven, elektrische kookplaat, haarfohn, strijkijzer, ed. Sluipverbruik is het verbruik van alle apparaten die altijd 'aan', of 'stand-by' staan. Denk aan koelkast, vriezer, CV-pomp, deurbel, modem van TV of internet, opladers die in het stopcontact zitten, aquariumpomp, etc. Hoewel het verbruik van deze apparaten meestal gering is, telt het totale verbruik over een jaar toch flink op, juist omdat ze altijd aan staan. Er zitten 8.760 uren in een jaar, dus een klein LED-lampje van 1 Watt in een apparaat dat stand-by staat verbruikt in een jaar 8,76 kWh en kost u dus op jaarbasis ongeveer E 1,60. En het totale sluipverbruik in een huishouden is al gauw een paar honderd Watt. Hier zijn in veel gevallen aanzienlijke besparingen te bereiken, bijvoorbeeld door apparaten echt uit te zetten (door de stekker uit het stopcontact te halen of de stekker schakelbaar te maken), en door hierop te letten bij de aanschaf van nieuwe apparaten.

Uw Stroombalans
Als u niet zelf stroom opwekt is uw energiebalans eenvoudig: 

(in) Geleverde stroom = Verbruikte stroom (uit)

En ook zo voor gas. Als u wel zelf stroom opwekt wordt het iets ingewikkelder. Immers een deel van de stroom die u zelf maakt zal u op hetzelfde moment ook verbruiken, of misschien wel alles. Produceert u meer dan u op dat moment zelf nodig heeft, dan gaat uw huis terugleveren aan het net. Kortom, er ontstaat tweerichtingverkeer op uw aansluiting, waarbij u op het ene moment stroom geleverd krijgt en op een volgend moment stroom aan het net kunt terugleveren. Uw slimme meter registreert dit allemaal nauwkeurig. Uw Stroombalans ziet er dan wat anders uit:

(in) Geproduceerde stroom + Geleverde stroom = Eigen verbruik + Teruggeleverde stroom (uit)

De slimme meter registreert alleen de geleverde en de teruggeleverde stroom. Dit zijn ook de gegevens die u in uw EnergieMonitor weergegeven ziet. 

Historie en vergelijkingen
Als klant van Forstrom kunt u in uw eigen Mijn Forstrom omgeving uw EnergieMonitor raadplegen. In het begin zal dit u nog niet zoveel zeggen, maar na een tijdje zult u patronen gaan herkennen. Over langere tijd zult u kunnen zien of u energie aan het besparen bent of juist niet. Forstrom zal u daarbij helpen door de informatie op een zo inzichtelijk mogelijke manier weer te geven. Ook kunnen we, uiteraard anoniem, vergelijkingen laten zien met vergelijkbare woningen of gezinnen. We zullen deze dienstverlening uitbouwen naarmate er meer mensen klant bij Forstrom zijn en er meer historie beschikbaar is. Het opvragen van detailinformatie is het eerste jaar gratis. Na 1 jaar zullen we de informatie gaan verdichten. Als u ook dan nog over detail-informatie wilt beschikken kunt u hiervoor een data-abonnement afsluiten. Wij zullen u daar te zijner tijd over informeren.

Een kloppende rekening
De verbruiken die u in uw energiemonitor ziet worden maandelijks 1-op-1 gebruikt voor uw maandrekening. Dus nooit meer verrassingen en direct inzicht in de kosten en baten van uw verbruik en besparingsacties. Wekt u zelf stroom op dan wordt de teruglevering en saldering ook direct in uw maandrekeningen verwerkt, zodat u direct profiteert van deze opbrengst!

 

Offerte aanvragen0


Forstrom levert stroom en gas aan kleinverbruikers met een slimme meter. Forstrom is verkooppartner van Qwint B.V. te Hengelo

© 2018 Forstrom